FAQ

FAQ - Frågor och svar

[Vad är Aikido?]

[Varför tränar man Aikido?]

[Jag är 40 år eller äldre. Kan jag också träna Aikido?]

[Hur gammal kan man vara för att börja träna Aikido?]

[Jag har en sjukdom, kan även jag träna?]

[Måste jag ha en sån där vit dräkt?]

[Vad ska jag tänka på inför första träningen?]

[Är det för avancerat för mig som är nybörjare?]

[Varför skiljer sig barnträningen från ungdoms och vuxenpassen?]

[Är Aikido effektivt som självförsvar?]

[Fungerar aikido med styrke- och konditionsträning?]

[Det gör ont i knäna i suwariwaza, vad gör jag för fel?]


Vad är Aikido?

Aikido är inte bara en självförsvarskonst utan framför allt en metod att träna sin kropp och själ till välmående och harmoni.

Ordet Aikido är sammansatt av tre japanska uttryck och kan översättas:

"vägen till harmoni med livskraften" eller "vägen till harmonisk anda". Ai = Harmoni, kärlek, Ki=kraft, livskraft, Do=väg

Fastän det tränas som ett självförsvar, är syftet med träningen just att uppnå denna harmoni, att öva sin smidighet, koncentration och följsamhet i rörelserna. Därför passar Aikido så bra både barn, ungdomar och vuxna. Alla finner lätt att Aikido har mycket att ge utövaren. Det är dock svårt att förklara vad Aikido är enbart med ord; kom in och prova eller se på så får du se vad det är, det kostar ingenting. Det är alltid bäst att försöka börja vid en terminsstart men det är inget krav.


Varför tränar man Aikido?

Målet med att träna Aikido varierar väldigt mycket från person till person. Vissa tränar det för att kunna försvara sig själva, andra gör det för att de tycker att det är roligt och vissa andra för att det bygger upp kroppen och ger smidighet. Målet du vill uppnå är helt och hållet upp till dig att bestämma, vad som är viktigt är dock att ha realistiska målsättningar, man kan inte bli "karate kid" genom att träna ett par gånger, det kräver träning...  Så småningom märker man dock resultat, man blir starkare och tack vare Aikidons mjuka rörelser så blir man också märkvärt mjukare och smidigare i kroppen.


Jag är 40 år eller äldre. Kan jag också träna Aikido?

Självklart kan du det, Aikido är en sport för alla, gamla som unga. Aikido bygger mycket på att visa hänsyn och anpassa träningen för den partner man tränar med. Har du till exempel ont i ryggen en dag, så är det självklart att man tar det lugnare än vad man vanligtvis brukar. Kör man slut sin partner, så har man ingen att träna med efteråt...

Kom in och prova på, hitta det tempo som passar dig och se om Aikido är något för dig. Det finns inga övre åldersgränser i Aikido.


Hur gammal kan man vara för att börja träna Aikido?

Åldersmässigt är det aldrig för sent att börja träna Aikido. Det finns ingen övre gräns, var och en tränar efter egna förutsättningar och förmåga. Generellt är nog medelåldern högre inom Aikido jämfört med andra budoarter och det gäller både vuxna nybörjare och de som tränar.


Jag har en sjukdom, kan även jag träna?

De flesta människor kan träna Aikido oavsett hur otränad/tränad man är. Efterhand byggs kondition och smidighet upp och man anpassar träningstempot efter sin egen lust och kapacitet. Aikido förekommer inga tävlingsmoment vilket gör att aktiviteten upplevs som positivt stress reducerande. Du får möjlighet att ägna dig åt en tankeabsorberande syssla som ger möjlighet till en regelbunden "time out". 

Sjukdom kan påverka oss på många sätt och kräver alltid att man använder sitt omdöme på ett ansvarsfullt sätt. Vid feber ska man t.ex. absolut inte träna.


Om du lider av någon sjukdom, t.ex. astma, diabetes eller andra åkommor som kräver särskild uppmärksamhet, eller om du har andra problem som kan påverka din eller andras träning så bör du informera din instruktör om detta. Då får vi instruktörer en möjlighet att dels kunna agera på ett riktigt sätt om problem uppstår, dels kanske vi tillsammans med dig kan se om du behöver göra någon mer personlig anpassning till tekniker eller dylikt.

Om du medicinerar regelbundet, fråga gärna din läkare om din medicin kan kombineras med fysisk träning.


Måste jag ha en sån där vit dräkt?

Nej, det måste du inte. Det går alldeles utmärkt att träna utan i början. Kom i en träningsoverall, gärna med långa ärmar och ben. När man har tränat ett tag kan det dock vara på sin plats att köpa en vit dräkt, en "gi", eftersom det underlättar i träningen. Det finns många återförsäljare av dessa dräkter, en är Budo & Fitness på Sveavägen 90. En hyfsad dräkt ligger på runt 400-500 :-, man behöver inte något märkvärdigt, bara det fungerar.


Vad ska jag tänka på inför första träningen?


  • Kom i tid, Om du har skäl (arbete eller dylikt) att komma sent är det bra om du informerar instruktörerna om det.
  • Om du kommer för sent, sitt ner på mattan vid ingången och gör rei mot Shomen(d.v.s. buga mot centrum i dojon/träningslokalen) Gör sedan rei mot instruktören. Därefter kan du delta i träningen.
  • Följ alltid tränarens instruktioner. Annars kan man göra illa sig.
  • Lämna inte mattan under pågående träning utan att meddela instruktören.
  • Klipp naglar på fingrar och tår, eftersom man vid närkontakt med sin träningspartner kan göra illa honom/henne med vassa naglar.
  • Ta av klockor och smycken innan du börjar träna, eftersom de kan fastna i hår etc. och göra illa den du tränar med.
  • Ta av dig strumporna innan du går på mattan, vi går alla barfota på speciella tatami-mattor.
  • Ha på dig en mjuk träningsoverall, gärna med långa ärmar och ben.
  • Tvätta händer och fötter! Ingen vill träna med någon som har smutsiga händer, eller hur?


Är det för avancerat för mig som är nybörjare?

Som nybörjare tränar man tillsammans med de som har tränat längre, unga och gamla. Alla kan träna i sitt eget tempo. Eftersom vi har begränsat med träningstid tränar alla med varandra. Det kan kännas lite ”läskigt” att träna med gamlingarna men de är väldigt snälla och hjälpsamma. Som nybörjare är det bra att träna tillsamman med de som har tränat längre då man snabbt lär känna alla i klubben och lär sig lita till instruktörerna och till de avancerade medlemmarna. För de avancerade är det en bra skola att ta ansvar för, och introducera de nya medlemmarna i Aikidons seder och kultur.


Varför skiljer sig barnträningen från ungdoms och vuxenpassen?

Barnträningen är en viktig del av klubben. Aikidoträning är ett bra sätt för barn att träna koordinationsförmåga samt bidrar till en god fysisk kondition och utvecklar förmågan att ta ansvar och samarbeta med andra. Man kan delta i träningen om man är mellan 7 och 12 år.

Vi blandar lättare fysiskträning med enklare teknikträning, rörelseträning och lite lek, på det sättet blir det aldrig tråkigt. Träningen sker i par eller grupper. Vi tar hänsyn till och anpassar oss för barnens fysiska utveckling och mognad i denna ålder.

Barnen följer samma budoetikett som vuxna, för att förbereda dem för framtiden.


Är Aikido effektivt som självförsvar?

Definitivt inte i början, men frågan är om det inte är ett av de absolut effektivaste (och humanaste) system som finns när man väl lärt sig att bemästra det. Det tar tid så om man är ute efter ett snabbt självförsvar så ska man nog söka på annat håll. Aikido är inte lämpligt för sparring. Den filosofiska och principiella anledningen är att Aikido är en defensiv kampkonst, dvs. att man enbart ska använda Aikido i syfte att försvara sig. De flesta som tränar njuter nog mera av helheten, bra energi, bra stämning, bra gemenskap och utmärkt träning för kroppen och själen.


Fungerar aikido med styrke- och konditionsträning?

Aikido teknikerna leder kraften förbi dig och ner i mattan, vi undviker kollisioner. Många av teknikerna kan ändå innebära, både för den som utför attacken som för försvararen, att deras leder blir belastade. Därför rekommenderas aikidokas (utövare av aikido) styrketräning som ett effektivt skadeförebyggande komplement samtidigt så kommer du att göra teknikerna snabbare eftersom du får starkare muskler. När du börjar kunna aikido så kommer du helt naturligt höja intensiteten i och volymen på träningspassen. Har du ambitionen att träna ofta och mycket så orkar du med mer aikido genom att bygga på din kondition. Vill du ha hjälp med att sätta ihop en träningsplan för din personliga fysiska utveckling, prata med Max.


Det gör ont i knäna i suwariwaza, vad gör jag för fel?

Många känner av knäna särskilt i början. Att sitta i seisa är både lite jobbigt men också en bra träning och rörlighetsövning. Du behöver också tänka på att inte låta kroppen trilla ihop. Använd musklerna från centrum (mage/höft) och sträck upp dig.


Tips 1: Knäskydd finns i olika typer, vi rekommenderar två alternativ


Alt 1. Ett skydd som sitter runt knäet (dras på över foten och upp till knäet) och har ledade paddar framtill. Går att hitta på välsorterade sportaffärer, sök under handboll!


Alt 2. Mattläggarskydd. Ett skydd som stoppas i en ficka på din byxas knä. Sy på en extra lapp eller sprätta den sydda delen på dräktbyxan. Finns att köpa där man har arbetskläder.


Tips 2: Vid shikko eller vid tekniker utförda från seiza är det viktigt att man aldrig går helt upp på knäskålen, vilket sker om man reser sig upp med höften så att låren pekar rakt upp. Istället låter man kontaktytan mot mattan utgöras av gropen mellan framkanten av knäskålen och skenbenet. Detta sker enklast genom att behålla låg tyngdpunkt med höften genom hela tekniken och även i shikko.


Tips 3. Genom att behålla båda fötterna i mattan så långt som möjligt behåller man också möjligheten att kontra (om luckan finns). Av motsvarande skäl är det i realiteten omöjligt att göra detta med ett ben invikt.


Tips 4. Problemet med vridningar i knäleden löses enklast genom bättre fotarbete. Tårna skall alltid peka i samma riktning som knäleden. Vid tex. tai no tenko eller kaiten betyder detta att ni inte sätter ner hela fotsulan i mattan innan ni är helt runt med höften.

En titt in i knäets fysiologi visar att direkttryck på knäskålen trycker mot bindvävnaden under skålen och deformerar den vid repetitivt tryck. Även menisken slits hårt av samma tryck. Detta tryck eller kraft inåt kan skapas vid två tillfällen. Antingen att man sitter direkt på knäskålen, tex i felaktig seiza och dåligt utförd shikko.

Det skapas också vid hård belastning vid böjt knä. Korsbanden går nämligen väldigt ytligt framme vid knäet och vid belastning har man kraftvektorer i korsbandens riktning. Ju spetsigare vinkel (dvs. ju mer böjd knäleden är) desto större blir kraftvektorn rakt in i knäskålen (kommer från vektoraddition).


Tänk på allas trevnad och säkerhet under träningen!